handdator

Visa fullständig version : Karpatos eller Symi via Rhodos


evalina
2007-08-29, 09:47
Jag har möjlighet att ta en restresa till Rhodos och funderar sen snabbt att åka vidare. Karpatos eller Symi ; det är frågan? Gillar eg bäst Kykladerna med de vita fina små husen... Balkong-utsikts-boende, god mat, härliga bad, inte alla dessa massvis, massvis med turister. Vilken ö/ort är bäst?

Arne
2007-08-29, 10:27
Låt mig plädera för Symi, denna pärla i Dodekanesernas vidunderligt vackra övärld!!

Du tar dig enkelt från Rhodos till Symi via det rika utbud av såväl reguljärfärjor som utflyktsbåtar.

Symi är vackert, ja rent bländande vackert. Prisläget för rum/Studios ligga måhända något högt, men det får man ta.

Vi tar oss alltid boende på Eleni studios just i närheten av det vackra klocktornet vid hamnen. På den stora balkongen kan man följa allt som sig tilldrager i hela hamnområdet och lite till.

Arne

inkfish
2007-08-29, 10:29
Det är två helt olika öar... Precis den här frågan har varit uppe tidigare, jag är lat och kopierar in det jag svarade då:



Stor skillnad! Fast vilka två öar går att jämföra, egentligen:cool:

Symi är en liten ö. En dröm för den estetiskt lagde eftersom byn är så otroligt vacker. Förutom hamnbyn Yialos finns övre delen av byn, Chorio, och grannbyn Pedi. Det är allt.

Många vandrare gillar Symi men du kan inte vandra till nån annan by för att ta en frappé i skuggan - för det finns inga andra byar.

Stränderna är steniga, mycket natursköna. Solstolar här och var men absolut inte överallt.

Karpathos är mycket större. Eftersom den har flygplats har den mer känsla av skandinavisk charter än Symi har - dit måste man ju åka med båt. Men trots att Karpathos har många turister blir det inte olidligt trångt - åtminstone inte i september när jag var där.

Karpathos har en ful och bedagad stad med 60-talsfeeling, Pigadia. Ändå är den trivsam för där finns mycket vardagsliv.

Förutom Pigadia finns en massa byar att göra utflykter till med buss eller hyrfordon.

Karpathos har också mängder av vackra stränder, särskilt för dem som gillar sand/grus.

Visst var det du som redan bokat resa till Symi? Jag skulle absolut inte ångra det om jag var du, även om många här råkar gilla Karpathos. Jag gillar också Karpathos men du får en liten annan slags semester på Symi, som är en mycket speciell ö. Dess säregna karaktär gör att du får en annorlunda upplevelse. Upplevelsen på Karpathos ligger närmare vad du hittar på andra öar.


Kan lägga till utifrån just dina önskemål:

Balkong-utsikts-boende: Symi är svårslaget på den punkten. Fantastiska vyer. Men: det är inte lika lätt att HITTA boende där som på många andra öar, Symi är inte så inriktat på luffare. Och det man hittar är sällan lågbudget.

god mat: hittar man bara rätt restauranger på Symi så tycker jag att maten är bättre där än på Karpathos (nu tänker jag på Pigadias restauranger). Man kan äta RIKTIGT gott på Symi, både traditionellt grekiskt och lite "snofsigare" mat.

härliga bad: stenigt och naturligt på Symi. Mer grus och mer vårdade stränder på Karpathos men, i min smak, alldeles för många parasoller och solstolar. Alltså inte samma "vilda" intryck.

inte alla dessa massvis, massvis med turister: båda öarna har gott om turister men ingen av dem är "getton" som domineras av stora fula hotell. Karpathos har dock mer charterkänsla än Symi, helt naturligt eftersom ön har flygplats.

Vad gäller en veckas restis så har Symi (i princip) dagliga förbindelser med Rodos. Väljer du Karpathos är det bäst att flyga från/till Rodos, dagliga förbindelser även där.