handdator

Visa fullständig version : Pigga upp mig!


Olsson
2007-07-27, 09:35
Hej! Vi åker till Santorini sista veckan i augusti. Ska bo på hotell Meltemi i Perissa. Nu har jag läst så många reseskildringar där folk är missnöjda med Santorini, det är dyrt, maten är dålig osv osv osv. Snälla, pigga upp mig med lite positiva omdömen! Gärna tips på bra restauranger och trevliga utflykter. /Olsson

PS. Fast å andra sidan kanske det är bättre att förvänta sig att det inte är bra, så man blir positivt överraskad?

Eva L
2007-07-27, 09:59
På Honemoon Beach Hotels servering där inte bara hotellgäster kan äta får du traditionell, god och vällagad grekisk mat tillagad av ägarinnan Julia.

Eva

Arne
2007-07-27, 10:16
Det här med Santorini är ju lite speciellt!!!

För gamla vana öluffare ses Santorini som en utmärkt ö för start och avslut på en öluffartur. Den internationella flygplatsen utgör grund för detta. Visst är Santorini speciellt, ja rent en säregen ö med sin våldsamma calderanatur och sina spektakulära byar, men ofta räcker det med någon vecka eller två på ön.

Men visst, vi köpte för ett antal år sedan en dagsrundtur med buss. Om minnet mig icke bedraga kostade turen 15€ pp. Färden gick upp till himmelsberget, vidare till lavastranden samt besåg vi utgrävningarna vid Akrotiri.
Färden avslutades med besök på en vingård där vi fick avsmaka lokalt producerat vin av olika chatteringar. Vin till avsalu fanns också i den lilla gårdsbutiken. Det var en både intressant och lärorik dagstur.

Så, förtvivla ej, Santorini har mycket att ge för den som söker. Att uppleva solnedgången uppe i Oia, det är för många ett minne för livet.
Samma kan gälla att klyva ett dyrt krus vitt ute på calderataverna i Thira.

Vid ett tillfälle blev vi bjudna på en vacker båttur från Perissa till Kamari.

Alltså, se du fram emot en riktigt fin semester på Santorini, alla negativa skriverier till trots.

Arne och Hustru Birgitta

Eva L
2007-07-27, 10:21
Promenara efter calderan från Fira till Irmevogli gör jag alltid vid besök på Santorini. Ganska kort tur på en 2-3 km så den går att göra även vid hög värme. Satnna på ett trevligt ställe och svalka er med färskpressad juice och bara njut av solnedgången och utsikten. Jag tycker att Irmerovogli (som jag inte lärt mig stava till) är finare än Fira.

Eva

ENIAC
2007-07-27, 10:31
Jag tycker att Irmerovogli (som jag inte lärt mig stava till) är finare än Fira.

Imerovigli ;) Håller med om det. Promenera vidare ut på den stora klippan (har den nåt namn?), där har du en jättefin utsikt över calderan fast från andra hållet. Akta dig för lösa stenar och ta med mycket vatten! Kan bli riktigt svettigt när man ska upp för trapporna!

Eva L
2007-07-27, 11:03
Till klippan har jag varit det är kanonutsikt därifrån. Nu ska jag lägga din stavning på minnet. Antar den är korrekt.

Eva

sussisanna
2007-07-27, 14:01
Hejsan!

Hemkommen från Santorini i tisdags morse. Jag har varit där 6 ggr tror jag, kanske fler. Santorini är en ö som jag gillar skarpt. Den är mycket vacker. Instämmer med ett tidigare inlägg att maten på Honeymoon är suverän. Nackdelen är att det är en bit att gå från själva Perissa men det finns ju cyklar att hyra.

Det man "måste" se är solnedgången i Oía. Sedan kan jag tipsa om ett besök på Santo Wines. Där görs vin och du har en underbar utsikt därifrån.

Apropå att det är dyrt. Handla på de större affärerna, finns stort supermarket och på restauranger kan man ju själv välja att äta det som kostar lite mer eller det som kostar lite mindre.

Ett måste är badskor att ha på stranden. Lavasanden är så het så man bränner sig under fötterna så ett par badskor att gå ner till vattnet är ett hett;) tips.

Vill du kan du höra av dig till mig direkt om du vill veta mer. Du ser ju mina kontaktuppgifter.

//Sussisanna som gärna skulle åka till Santorini i augusti också.

babsan
2007-07-27, 21:22
Imerovigli ;) Håller med om det. Promenera vidare ut på den stora klippan (har den nåt namn?), där har du en jättefin utsikt över calderan fast från andra hållet. !

SKAROS, är namnet på klippan :D

Barbro :)

clacke
2007-07-27, 23:40
JAG KAN NOG PIGGA UPP DIG. hAR PRECIS VARIT PÅ SANTO. BODDE VISSERLIGEN NÄRA FIRA. OM DU VILL ÄTA BILLIGT SÅ ÄT DÄR DU BOR ELLER I KAMARI, DEM HAR EN UNDERBAR RESTURANG SOMM HETER EL GRECKO. OM DU SKALL,ÄTA I FIRA KOSTAR DET MER JU BÄTTRE UTSIKT DU VILL HA.MITT TIPS ÅK NER TILL HAMNEN ,TAVERNAN LÄNGST BORT MED GULT TAK OCH TA DERAS SANDWISCH MED EN BIRA. GUDOMLIG.
VISST ÄR DET DYRT I FIRA MEN VILKEN UTSIKT MAN KAN JU BARA VARA DÄR OCH TITTA.

yeasou
2007-07-28, 19:33
Olsson!! För sjutton!! Du har en hel ö framför dig som du kan upptäcka! Jag har besökt denna ö cirka 50 gånger! Jag vänder på stenar hela tiden, ju mer jag ser desto mer ser jag!
Oj va det finns många tycken och tankar om denna ö. Du upplever precis vad du vill. Allt tingelTangel som finns på alla öar hittar du här med, stäng ögonen för skräpet och se det vackra!
MVH
SantoYeasou_B-anana

tramp
2007-07-29, 10:38
Det finns en del att se på ön om man aldrig varit där förut. Bästa badplatsen tycker jag är Kamari. Det går buss dit och där finns miljoner matställen. Man ska tydligen kunna gå upp på berget bredvid och sen komma ner till Perissa men det har jag aldrig gjort. Om man inte vill bada är det väl att strosa i städerna som gäller, Fira eller Oia. Promenad längs Calderan vid Fira är väl obligatorisk framåt kvällen. Varning för extremt höga priser i Fira, man kan komma mycket billigare undan om man knallar några hundra meter bakom kalderan ner i de mer "genuina" kvarteren, där känns det dessutom mer grekiskt men då ser man förstås inte solnedgången. Sen kan man alltid ta nån båt någonstans och göra nån utflykt, man kan nog åka till vulkanens mitt som är en egen ö precis utanför om jag minns rätt. Det borde finnas båtturer som går runt ön. Utgrävningarna kan vara kul att se men kolla om dom är öppna, förra året var dom stängda pga nån olycka där.

giottoni
2007-07-29, 18:40
Som med många andra semestermål blir väl en semester på Santorini ungefär vad man gör den till! Första gången jag kom till Santorini för ca 15 år sedan ångrade jag mig redan på flygplatsen o när jag sedan kom till Perissa undrade jag verkligen vad det var för öken! Fångades dock snabbt av öns charm o har därefter årligen återvänt 2-3 veckor varje höst!
Om jag skall försöka ge svar på några av Dina funderingar, så finns det t ex massor av bra matställen i Perissa/Perivolousområdet. Mina grekiska vänner brukar rekommendera Perivolous Taverna precis på strandpromenaden i Perivolous, men om man inte vill promenera så långt från hotell Meltemi så kan Du få en ljuvlig Stifado på "Mermaids" o riktigt god mat på t ex "Finikas". Stora goda pizzor o bra italienskt/grekiskt kök hittar Du på "Aquarius" nära kyrkan i Perissa. För att verkligen njuta av Santorini måsta Du givetvis göra utflykter från Perissa! Busshållsplats finns just utanför Meltemi o bussarna går ofta in till Fira, där Du sedan byter till övriga destinationer. Att hyra bil några dagar rekommenderas! För bad kan Perivolous-stranden rekommenderas, men bottenförhållandena varierar enormt utmed Santorinis stränder. En RIKIGT bra strand finns vid Vlychada - flera kilometer lång o kantad av otroligt spektakulära vinderoderade berg! Den berömda "Red Beach" bortanför Vlychadaär nog mer ögonfägnad än skön badstrand. Vad man sedan uppskattar för sevärdheter beror naturligtvis på vilka intressen man har! Vackra vyer ges vid de av andra tipsare rekommenderade vandringarna utmed Calderan, från Fira via Firostefani till Imerovigli. Oia naturligtvis också ett måste med den fascinerande solnedgången i havet. Med hyrbil kan Du lätt komponera några trevliga dagsutflykter: Varför inte köra från Perissa till Emborio o där titta på dem gamla byn, sedan fortsätta till Pirgos o vandra i den labyrintartade byn upp till Castellet. På vägen upp till Castellet finns ett litet museum med gamla ikoner o antika kyrkliga ting som räddats från olika kyrkor efter jordbävningen. Från Pirgos går vägen vidare upp till Santorinis högsta topp, Profitis Elias. Klostret är tyvärr stängt för besökare, men man har strålande utsikt över hela ön! Är Du intresserad av konst o kultur så finns det på vägen från Pirgos till Kamari en känd kyrka, Episkopi Gonias, uppförd på 1000-talet av Kejsar Alexios Komnenos. Arkeologiska utgrävningar av den antika staden Thira finns på berget Mesa Vuono mellan Kamari o Perissa o dessa når Du antingen till fots från Perissa (jobbig bergsklättring), eller via bil från Kamari. Inne i Fira finns två små väldisponerade museer för arkeologiska fynd. Den världsberömda antika staden Akrotiri har de senaste åren EJ varit tillgänglig för besökare, men rykten säger att utgrävningen där KANSKE öppnar i sommar igen?? Blir det för varmt att resa runt eller ligga på stranden kan en båtutfärd på Calderan vara uppfriskande o se vulkanranden med de vita inhuggna, klättrande vita byarna har sin tjusning! Sedan finns alltid "Fira by night" - det kan man älska eller hata allt efter tycke o smak! Jag tycker att Santorini har mycket att erbjuda o längtar alltid tillbaka!

xenos
2007-07-30, 06:43
Som med många andra semestermål blir väl en semester på Santorini ungefär vad man gör den till!

Ja, hur menar du, är alla öar likadana?
Lefteris

Olsson
2007-07-30, 09:41
Tusen tack för alla tips och glada tillrop! klapp_klap Det känns redan mycket bättre. Och självklart ser vi fram emot resan, framför allt efter tre veckors semesterregn här hemma. /Olsson

tramp
2007-08-01, 20:27
Jo, en sak glömde jag nämna som är värt att se och det finns i Fira. När man vandrar längs Kalderan norrut så kommer man till en byggnad med en utställning av gamla bilder i tunnlar. Dom gör reklam för bilder i 3D (man ser reklamen överallt, till och med på plastpåsar som man får när man handlar), det är inga riktiga 3D-bilder utan reliefer från utgrävningarna. Det kostar att gå in där (även detta kan vara intressant) men i tunnlarna utanför finns massor av bilder från gamla tider. Dessa är gratis och det är kul att se hur det var då och hur folket slet. Om man är fotointresserad är dessa bilder (svartvita) jättekul att se.

giottoni
2007-08-01, 22:12
[ När man vandrar längs Kalderan norrut så kommer man till en byggnad med en utställning av gamla bilder i tunnlar. ]

Jag tror att byggnaden som beskrivs heter :
PETROS M. NOMIKOS CONFERENCE CENTRE

giottoni
2007-08-03, 07:07
Hoppas Ni får en jättefin semester på Santorini!
Detta är en användbar länk om Du vill planera
utflykter via buss :
http://www.ktel-santorini.gr/

Ingerp
2007-08-05, 13:51
Vi kom hem från Santorini igår och jag följer gärna med tillbaka om några veckor ;). Visst finns det god mat, mycket att se och sköna bad! Lite högre prisnivå tycker jag väl ändå att det är, jämfört med andra öar. Det som förvånade mig är att tavernan längs gångvägen mellan Fira och Imerovigli, där vi stannade, inte var dyrare. "Lätt"-lunch bestående av två varmrätter. en stor flaska vatten samt en otrolig utsikt över calderan för 28€ är helt OK.
Vi tog solnedgången på Santo Winerys, vet inte om det är jämförbart med Oia, men mysigt hade vi det. med ett glas vin och fötterna i högkäge på kanten framför.
Innan solnedgången hade vi tänkt ta ett dopp och svängde därför ner mot Messa Pigadia där det stod utmärkt att det fanns en beach. Vilken väg! Stenig knölig och rakt ner!!! :eek: Väl framme vid stranden visade den sig bestå av stenbumlingar, stora som bowlingklot. Visst det fanns parasoller och solsängar men strand? Nä, inte om man inte har lädersulor med halkmatta inunder. Inget bad den dagen, men vad gjorde det med alla fantastiska vyer på näthinnan.
Höll på att glömma vår lilla pärla i Kamari; Irinis Taverna i början på strandpromenaden, från berget sett. Ta badbåten från Perissa och du landar precis nedanför. Vet ej om det är Irini själv som går där, en äldre dam är det iallfall och har man tur så sjunger hon en stump med sin vackra röst, maten är dessutom god och servitörerna trevliga. Vi hann med många luncher där.
Ha en skön vecka!

Ankri
2007-08-09, 20:42
Har precis kommit hem från öluffning och startade på Santorini o Perissa...ni måste bara gå o äta på Gods Garden...hela familjen serverar där och är så himla trevliga...mycket och jättegod mat för en rimlig peng...ligger i en tvärgata ner mot stranden till...vet inte riktigt vad gatan heter...men kan verkligen rekommendera den...ha en trevlig resa...bye_bye

giottoni
2007-08-09, 23:44
Är det den jättemysiga restaurangen som ligger på vägen/tvärgatan som går från Perissas huvudgata ner förbi Vattenparken till dykarklubben o stranden?

Ankri
2007-08-11, 13:35
Är det den jättemysiga restaurangen som ligger på vägen/tvärgatan som går från Perissas huvudgata ner förbi Vattenparken till dykarklubben o stranden?

Ja...det stämmer...soft musik och det är mamma, pappa o dotter, tror jag, som serverar...vi önskar att vi kunde tagit den restaurangen med oss till dom andra öarnaflabb_flab

tjoddan
2007-08-13, 23:15
..Sen kan man alltid ta nån båt någonstans och göra nån utflykt, man kan nog åka till vulkanens mitt som är en egen ö precis utanför om jag minns rätt. Det borde finnas båtturer som går runt ön. Utgrävningarna kan vara kul att se men kolla om dom är öppna, förra året var dom stängda pga nån olycka där.

Vi var på Santorini ett par svängar i juni och åkte med buss-båttur från hotellet (Honeymoon B.) till hamnen och ut i kalderan till vulkanöarna + dopp i en halvljum källformation på vägen till ett längre stopp i Thirasia. Sedan kunde man antingen ta solnedgången i Fira eller vända hem (vilket vi gjorde då vi hade både stora o små barn med oss). Mkt trevlig tur!

Vid ett senare tillfälle vandrade vi från Honeymoon till foten av berget i Perissa och upp till Anchient Thira och tillbaka. Det går jättebra att bära barn denna väg men det går inte att ta joggern upp. Anchient Thira är stängt på Måndagar, och stänger övriga dagar kl 14-15. Gå tidigt.
Den omtalade utgrävningsplatsen Akrotiri var fortfranade stängd efter raset/olyckan, förstod det som att det kommer att ta ett tag innan det öppnar igen pga oenigheter om vem betalar vad etc... svårt att tro att det öppnar i år.. Santorini är magiskt, och har mycket att ge om man ser förbi all tourism-krims-krams. Så ha en trevlig tur!
Hannahbye_bye

Anna70
2007-09-15, 19:05
Vi bodde på Meltemi i somras. Jättebra! Lagom stor pool, trevlig lunchrestaurang, bra rum och läge. Ja, alltså bara bra!bye_bye