handdator

Visa fullständig version : P-Böter


Dj Marko
2007-07-01, 21:21
Hej.

Har just kommit hem från en vecka härlig semester på Kreta. Vi hyrde bil och åkte runt lite på ön. Vi stannade till i Kissamos och lyckades få P-Böter.

Nu till min undran. Kan grekiska biluthyrare kräva mig på pengar och hur i så fall.

Eller, hur betalar jag. Har inget iban nr för överföring till utländsk bank? Har bara p-boten med massa grekisk text.

Hoppas på er.

Mvh Marko

glenn_f
2007-07-01, 22:01
Hej
Inte vet jag hur det är i Grekland men jag var med om samma sak på Gran Canaria, där fick jag p-böter och det var dyrt, så jag stoppade böteslappen i fickan och försökte sedan glömma att jag fått den. Och döm om min förvåning jag lyckades!!:D:D och inte har jag hört något från dem heller:o:o
Det är tre år sen så _B-anana_B-anana_B-anana
Lycka till Glenn

Tom
2007-07-01, 23:39
http://i26.photobucket.com/albums/c139/TomGustafsson/P6060036.jpg

P-bot ! Ha ha.... de hade jag önskat !

Här skrivs ut en bot på 350 euro för färd utan hjälm !

Den 2/6 skärpes trafiklagen och alla böter mångdubblades !

Undertecknad hamnade i en "razzia" på Samos, snällt betalade jag boten, eftersom dom dessutom tog körkortet som pant !

Betalade man inom 10 dgr fick man 50% rabatt ?, alltså jag kom undan med "bara" 175 euro !

Efter mycket bedjande och många böner fick jag tillbaka körkortet , vilket dom skulle behålla i 10 dgr ?
Uthyraren upplyste ej om dom nya skärpta reglerna !snyft_drop

(jag har hittils tagit seden dit man kommer, och som Grekerna alltid haft hjälmen på armen och skyddat armbågen ha...ha...)

Det är rätt.... sätt åt dom där dj...a turisterna som inte begriper bättre !!!klapp_klap

Det bäddar för ett fortsatt turistande i landet !

/ Tom ( som vet att man skall ha hjälm på sig )

UlfWiman
2007-07-02, 06:27
Enligt grekisk lagtext står det följande. Hjälm skall medföras vid färd på moped/mc. Det finns inte ett ord om att den ska sitta på huvudet, men självbevarelsedriften gör att den hamnar där plus knäpps. Undrar om polisen kan lagen?

Uffe

UlfWiman
2007-07-02, 06:30
Till DJ Marko

Om du betalade med kreditkort är du fast men om du betalade kontant är du grön. De kommer i så fall att begära avdrag på kortet för böterna.

Uffe

Eva L
2007-07-02, 06:56
Lustigt den här frågan diskuterade jag med en grek senast i lördags. Själv är jag uppfostrad att betala eventuella böter oavsett var jag befinner mig så jag skulle göra rätt för mig direkt. Min grekiska vän säger att den obetalda p-boten registreras i ett nytt samarbete mellan EU-länderna. Snabbt blir det ränta och nästa gång personen reser in i landet kan det bli problem om inte skulden är betald. Antagligen kommer kravet att skickas till dig i Sverige. Nya registreringsprogram gör det lättare att samarbeta över länderna som Sverige och Tyskland nu gör när de driver in skatten av de som handlat alkohol på internet. Tilläggas att även greker får betala sina böter. Nu ställer jag mig lite tveksam till om det här är sant men visst brottsbekämpningen prioriteras ganska hårt inom EU så vem vet. Du kan väl berätta hur det går.

Eva

ewa.c
2007-07-02, 07:15
Hörde av några vänner häromdagen att det kostar "bara" 90 € i böter om man har hjälmen hängande på styret mot 350 € om man inte har någon alls. Någon som förstår denna grekiska logik?????? flabb_flab flabb_flab flabb_flab

Arne
2007-07-02, 09:23
Saxat ur DN Maj 2003

Arne


8 maj 2003
Svårare att smita från trafikböter i EUUtländska fartsyndare ska inte kunna smita undan svenska böter i framtiden. Men även för svenskar blir det svårare att strunta i att betala för trafikbrott som begicks på utlandssemestern.


;EU-länderna kom på torsdagen överens om att länderna ska hjälpa varandra att driva in böter. Justitieminister Thomas Bodström var nöjd efteråt. Han uppger att den svenska polisen har haft stora problem att få in böter från utländska medborgare som begått trafikbrott i Sverige.

- Jag har länge sett det som ett stort bekymmer. Det har varit frustrerande, säger Bodström.

När överenskommelsen träder i kraft, ska svenska myndigheter kunna vända sig till myndigheter i det EU-land där fartsyndaren bor eller har sina tillgångar för att få böterna indrivna.

Det omvända gäller för svenska medborgare som begår trafikbrott utomlands. Men för svenskar har det varit svårare att komma undan eftersom det är betydligt vanligare i andra EU-länder att polisen kräver betalning på plats.

Det nya samarbetet gäller inte bara trafiksyndare, utan böter för alla typer av brott. Bötessumman får dock inte vara lägre än 70 euro, omkring 640 kronor.

Poängen är att ett utdömt bötesstraff i ett land automatiskt ska erkännas i hela EU. Någon ny prövning av domen ska inte behövas innan böterna drivs in. Förutsättningen är att brottet finns med på en lista med 39 brottstyper som EU enats om sedan tidigare. Dessutom har trafikbrott tillfogats. Parkeringsböter finns däremot inte med, eftersom de betraktas som en administrativ avgift.

Vid brott som inte finns med på listan kan en medlemsstat säga nej till att driva in böter åt en annan med hänvisning till att den begångna gärningen inte anses straffbar i det indrivande landet.

Från TT

Eva L
2007-07-02, 09:30
Fast sån tur att Sverige skulle neka att driva in parkeringsböterna ska nog ingen räkna med.

Om jag inte betalat skulle jag oroa mig mest för att bli haffad vid gränsen för utebliven betalning. Att ta körkortet och behålla det i 10 dagar år nog ett effektivt sätt att få folk att betala direkt.

När jag kom till Ios i sommar informerade både hotellägaren och en tavernaägare om att det var kraftigt höjda bötesbelopp vid trafikförseelser. Såg många unga mopedister med hjälm på huvudet.

Eva

lars
2007-07-02, 13:49
Ok här kommer den nya coden för trafikböterna, håll till godo:

Vehicle with no number plates: up to 5300 €
Going through red lights: 700€
Not stopping at a STOP sign: 700€
Crossing a double white line: 700€
Illegal parking on the national road: 700 €
Driver not wearing a safety belt: 350€
Passengers not wearing a safety belt: 350€ each. If the driver is wearing his, he pays 80 € for not making his passengers obey the law.
Motorbike driver not wearing a helmet: 350€
Motorbike passenger not wearing a helmet: 350€. If the driver is wearing his, he pays 80 € for not making his passenger obey the law.
Vehicle with no MOT: 400€
Driver talking on his mobile phone: 100€. You are only allowed to talk on your mobile using Bluetooth.
Driver enjoying hanky-panky with glamorous passenger: 200€

Då kom jag billigt undan med 33 euro i fortkörningsböter för ett par år sedan.:)
Men inte fick vi betala böterna på plats inte.
lars
Kriti sti kardia mou

Dj Marko
2007-07-02, 20:47
Hej igen alla!

Tack för alla varierade svar. Bilen hyrdes kontant så enligt Ulf så går jag fri?!?

Lovar att höra av mig när det gått ett tag om hur det gått.

Men vad betyder:
"Driver enjoying hanky-panky with glamorous passenger: 200€"?

Må så gott.

91kg
2007-07-03, 08:34
Som en tröstflabb_flabså har jag fått höra att Sverige inte driver in böter från en dansk tex om denne struntar i att betal och det pga allt merarbete som krävs.

Såvida inte uthyraren hör av sig så ligg lågt.

Är det falassarna;o))

Mvh!

Eva L
2007-07-03, 08:39
Som en tröstflabb_flabså har jag fått höra att Sverige inte driver in böter från en dansk tex om denne struntar i att betal och det pga allt merarbete som krävs


Vilken myndighet har lämnat den uppgiften? Sverige har haft svårt att få in böter från utländska medborgare som begått trafikförseelser här men jag har inte hört att kraven mot ex en dansk inte kommer att skickas dit med den nya överenskommelsen. Mycket händer på det här området just nu och allt är fortfarande ganska nytt.

Eva

91kg
2007-07-03, 08:42
Det fick jag berättat för mig av en polis!

Att de skickar ut påminnelse kanske de gör,men driver in det sa han att de inte gör och log.

Mvh!

Eva L
2007-07-03, 08:54
Kommer nog att bero på summan. Egentligen är det väl först i höst och vinter vi får se hur det nya kommer att fungera. Som tidigare blir det i varjefall inte.

Eva

91kg
2007-07-03, 09:01
Hur det blir framöver får man ju se när det är klart och det var ju nuet vi talade om;)

Mvh!

Dj Marko
2007-07-03, 16:53
Är det falassarna;o))

Mvh!

Jepp!!

Det är Falassarna.

/Marko

ullis
2007-07-04, 14:41
Det var lustigt! Är det så att polisen i Kissamos kör en "drive" vad det gäller att lappa felparkerade bilar?? Efter alla turer med hyrbil i Grekland genom åren, fick vi också p-böter i just Kissamos förra veckan! 40 euro skulle betalas... Lutherska som vi är, betalade vi till biluthyraren, som skämdes oerhört för sina landsmän. Receptionisten på vårt hotell, skämdes så till den grad att vi fick gratis middag för hela familjen sista kvällen! Ja, det var en erfarenhet rikare med P-bot i Grekland, det trodde vi i vår enfald knappt inte kunde hända, med Grekernas egna parkeringsritualer som referens ;).

Hälsningar Ullis

91kg
2007-07-04, 16:42
Rätt kul detta faktiskt med poliser och Kissamosflabb_flab

Jag har nämligen ett kort på en polisbil och den är just från Kissamos och den stod parkerad precis i hörnet-svängen på en gata och det var inget akut eftersom det kom 3 poliser gående lugnt och fint efter en stund:D

Synd att jag inte kan lägga in den så hade ni fått sett.

Mvh!

Zanét
2007-07-04, 17:21
Inget kul att få böter av något slag - MEN - när det gäller Grekland är jag jäkligt glad att de infört hårdare trafikregler. Grekland toppar ju olycksstatistiken i Europa, eller har gjort i alla fall.

Strax utanför byn går Egnatia Odos (gamla utformningen) som är hårt olycksdrabbad och där jag sett den ena vansinneskörningen efter den andra och känner också till otal dödsolyckor på sträckan Thessaloniki - Kavala. På denna sida sjön Limni Volvi är vägen kantad av hög vegetation och jag vet inte hur många vallhundar jag sett ligga överkörda. Ingen har en chans att bromsa in med de höga hastigheter som körs men ändå finns det garanterat någon bakom som ligger och trycker på för att i nästa stund ge sig på helt vansinniga och idiotiska omkörningar.

Numera ser man ofta poliskontroller vilket är glädjande. De inte bara finns där utan de plockar också in bilister som av en eller annan anledning har någon trafikförseelse i bagaget.

Sträckan Thessaloniki - Nea Apollonia har blivit mycket lugnare sedan man ändrat och lagt den nya Egnatia Odos på andra sidan sjön dit även den tunga trafiken numera är förlagd _B-anana

//Zanét bye_bye

Peter
2007-07-04, 19:10
Nu till min undran. Kan grekiska biluthyrare kräva mig på pengar och hur i så fall.

Uthyraren får nog svårt. Teoretiskt kan han det via körkortsnummret om han nu skrev upp det? Jag hade "visslat" och försökt se oskyldig ut... Även om det är svårt... :D

Enligt grekisk lagtext står det följande. Hjälm skall medföras vid färd på moped/mc.Uffe

Stod. Det lagtexten lär vara ändrad nu till att hjälmen skall sitta på det broskartade skyddet för valnöten... Ang_elx

...den obetalda p-boten registreras i ett nytt samarbete mellan EU-länderna.

Så är tanken ja. Böter inom EU skall betalas oavsett i vilket land man fått dem. Men i verkligheten så är det nog långt kvar. Det finns ett hyfsat fungerande sammarbete mellan de Nordiska länderna, Tyskland, BeNeLux och Frankrike. Och England lär vara riktigt tuffa på att driva in böter från andra länder!? Men det är allt ännu så länge. Men det kommer. Var så säker... :mad:


...och nästa gång personen reser in i landet kan det bli problem om inte skulden är betald.


Ähh, snick snack! Hur ska de veta att jag har en obetald bot på 78 €??? Då ska den först registreras i Greklands Passystem. Vilket jag betvivlar starkt att det händer. Det är det nog inte utformat för. Och ännu så länge är USA det enda land som kräver förhandsinformation om vilka som reser dit. Så det kan inte spåras den vägen heller.

Dessutom har jag inte behövt visa passet de senaste 15 - 20 åren när jag rest in i Grekland. Och nu behöver jag inte ens pass. Jag kan resa på Internationellt ID inom EU!


Antagligen kommer kravet att skickas till dig i Sverige.


Knappast troligt! Det hade jag inte oroat mig för. Det är svårt att spåra en turist. När jag fick mina böter för 4 - 5 år sedan hotade de med att de skulle gå via Svenska Ambassaden i Athen för att hitta mig om jag inte betalade. Följdaktligen ringde jag dit när jag kommit hem och fick prata med en Ambassadsekreterare som höll på att kissa på sig som hon skrattade... :D Aldrig att de skulle lägga tid på att spåra någon Svensk för att driva in lite böter! (De som varit med här lite längre kommer väl ihåg vilken uppståndelse det blev i den tråden... Ang_elx :D ) Däremot bär jag numera slokhatt när jag är på ön där jag fick böterna. Bl a för att jag känner och har varit hemma hos polischefen där... Ang_elx


Nya registreringsprogram gör det lättare att samarbeta över länderna som Sverige och Tyskland nu gör när de driver in skatten av de som handlat alkohol på internet.


Det där har du missuppfattat totalt! Man sätter dit de stackare vars paket hade oturen att fastna i tullen! Där har man ju namn och adress redan. Glöm att det finns något samarbete mellan Tyskland och Sverige i denna fråga. Ännu. Tyskarna är inte ett dugg intresserade av att avslöja vilka som köper alkohol där. Det förlorar man kunder på! Av diskretion "visslar" jag lite här... :D

Driver enjoying hanky-panky with glamorous passenger: 200€

:D Underbart. Är det sant? Du måste skämta? :D Fast va´ tusan... Det kan väl vara värt 200... Ang_elx

Som en tröstflabb_flabså har jag fått höra att Sverige inte driver in böter från en dansk tex om denne struntar i att betala och det pga allt merarbete som krävs. Det fick jag berättat för mig av en polis!

Det är tveksamt om han har rätt där faktiskt. Sverige försöker driva in böter framförallt inom Norden. Det är ännu värre för Svenskar, och andra, som åker på böter i Danmark. De måste betala direkt vid vägkanten. Polisen tar tom kreditkort... :eek: Kan slå stora hål i semesterkassan! Och nu har ju Grekland inför motsvarande system, typ. Ta körkortet i pant för att få in böterna.

Bra! Som jag skrev tidigare så tror jag höga böter är enda sättet att få igenom nya strängare bestämmelser både hos Grekerna och turisterna. Jag kommer i alla fall inte att köra moped utan hjälm i framtiden. 350 €... :eek:

Men så småningom kommer detta att börja fungera över hela EU. Då kommer ev böter i utlandet att skickas till Kronofogden i Sverige för betalning. Inte så kul... :o

Peter

bon
2007-07-04, 22:49
:D Underbart. Är det sant? Du måste skämta? :D Fast va´ tusan... Det kan väl vara värt 200... Ang_elx

Finns det någon som vill Hanki-Panki med dig?? :p

birgitta

Peter
2007-07-05, 02:07
Finns det någon som vill Hanki-Panki med dig?? :p

birgitta

Det där var en fulspark under bältet... __D :eek: Men ja! Faktiskt. :D Du får väl fråga någon av mina ex Ang_elx :D Ska jag skicka listan?

Peter

Peter
2007-07-05, 03:41
Driver enjoying hanky-panky with glamorous passenger: 200€

LARS!!!! Ang_elx Du måste berätta för oss om detta verkligen är allvar! Jag kan inte släppa det... Jag tror du driver med oss, men det finns i o f s ingenting i Grekland som förvånar mig längre. Men detta...?

1. Definiera Hanky-Panky. Är det 1:st Base, 2:d Base eller "all out"?

2. Vem avgör hurvida passageraren är "glamorous"? Föraren eller Polisen? Finns det utrymme för förhandling? Fast då har ju föraren ett riktigt taskigt läge där när han ska dra ner tjejen inför Polisen. Samma tjej han för 10 min sedan övertygade om att hon var världens vackraste för att få in henne i bilen... :o Den är rätt tuff... :eek: :D

3. OM passageraren inte befinns "glamorous" får man rabatt då? ½ beloppet kanske? En mindre "glamorous" passagerare borde ju innebära ett lägre bötesbelopp! Även om det förekommit Hanky-Panky...? Ang_elx :D


Fast jag har hittat en perfekt Pytagorisk formel: Graden av 0,Hanky-Panky x 0,"glamorous"-nivån x 200 € = bötesbelopp. :D Ang_elx :rolleyes:

Peter

P.S. Jag kanske inte bör skämta om det för mycket. Unga Greker har inte alls samma möjlighet till privatliv som vi har här. Det förekommer mycket hångel i bilar som rullar tyvärr. Och det är säkert en och annan som råkat illa ut under sådana omständigheter. Så på ett sätt finns det faktiskt ett motiv för en sådan lag!

D.S.

JohnS
2007-07-05, 09:51
Egentlig er dette en ganske bisarr diskusjon. Voksne og noenlunde fornuftige mennesker som sikkert regner seg selv som hederlige, sitter og diskuterer hvor store muligheter man har til å lure seg unna konsekvensene av lovbrudd i et land man er gjest i......... Ang_elx

lars
2007-07-22, 11:48
Jodå Peter det är verkligen på riktigt och jag kan tycka att det är av nöden påkallat.
Även om jag aldrig haft problem med att köra bil i Grekland kan jag klart konstatera att man inte följer de lagar som faktiskt redan finns.
Det finns väl också tillfällen då man undrar vad som finns mellan öroren på vissa förare( 2 vuxna + 2 små barn på en EU-moppe, 2 mc på bakhjulen på stora gatan utanför saluhallen i Chania, traktorer och gamla bilar helt utan ljus på mörka vägar i november månad, omkörningar i dolda kurvor etc etc. Listan kan göras lång)

Vems skulden är, ja säg det?
Polisen har ju krupit fram ur gömmerna först de senaste 2 åren och blivit rätt tuffa även när det gäller turister.
Tidigare kunde man ofta "snacka" sig ur "vissa situationer" vilket inte är lika lätt idag.
Jag är enig med JohnS, vi kan ju inte komma ned tlll Grekland med tron att vi inte skall bli bötfällda, om vi bryter mot trafikregler.

Lite hanky-panky är väl ok om bilen står still, eller hur?
Det är inte alltid så lätt med ungas privatliv, även om de utnyttjar sina fordon.
På en ensam kulle, omgiven av hus och ett par hotell, i en allför liten hanky-panky bil, kunde paret beskådas i sin akt med alla ben och armar sprattlande utan för bilens sidor.
Händelsen utspelades för ett 10-tal år sedan. Nu är ju bilarna av större modell till lycka för alla hanky-pankare
Hanky-panky är väl inte ett helt okänt fenomen i Sverige heller.;)

lars
Kriti sti kardia mou

PO
2007-07-22, 12:17
Hanky-panky osv.. Originalartikel i Cretan Gazette (http://www.cretegazette.com/2007-07/greece-highway-code.php)

Möjlig fortsättning på "Highwaycode´n" :confused:

* Driver enjoying hanky-panky with glamorous passenger: 200€
* Glamorous passenger not enjoying hanky-panky: 350€.
* If the driver still is enjoying his, he pays 80 € for not making his passenger enjoy.
* Driver enjoying hanky-panky with less glamorous passenger: 50€
* Driver suffering from hanky-panky with total batface, passenger pays: 2€

//PO :D

ramses
2007-07-22, 12:23
Vad är problemet? hur gör ni med ev. p-bot i Sverige? Har själv fått såna, senast i juni det är inte kul, men jag kan inte skylla på nån annan, bara snällt betala. vill inte hamna hos kronofogden. Får man p-bot i annat land är det väl samma sak, vi ska väl inte tro att allt är OK bara för att vi är gäster? Sen kan man ju tycka att "alla andra parkerar-kör mm" hur som helst. det spelar ingen roll, det enda man styr över är sitt eget beteende.

Frappe
2007-07-23, 12:11
Jag åkte på fortkörning i Danmark för några år sedan... tyckte att denna bot "glömmer jag bort" efter 3 månader blev jag kallad till tingsrätten i Sverige... ringde och fråga vad jag gör, betala boten så avslutas ärendet. Pytsade in de 2500 kr fortast möjligt!:o

Annars vad gäller Grekland tycker jag det är bra med höga böter, för kan man inte fatta varför man ska ha hjälm eller bälte... så kanske man hajjar när det kostar! Jag ser ialla fall i Athen att hoj åkarna mer och mer sätter hjälmen på huvet. Alla gånger jag åkt taxi säger chaffören åt oss att sätta på bältet och nu behöver man inte längre "gräva" efter bältet i baksätet :)

Camilla