DISKUTERA GREKLAND

"Saganaki"

E-posta detta ämne till en vän
Skrivarvänlig version av detta ämne
Bokmärk detta ämne (Om du är registrerad)
 
Föregående ämne | Nästa ämne 
Konferenser Om Grekland Mat & Dryck (Skyddad)
Original inlägg

KALIMERA (503 posts) E-posta KALIMERA Privat meddelande till KALIMERA Användarprofil IP adress
04-11-01, 17:47 (SE)
"Saganaki"
Hej

Nästa lördag är det grekisk afton här hemma. Massor av gekisk mat och musik. Maten kommer bestå av en mängd smårätter och en huvudrätt.

En av rätterna blir Saganaki. Som är något av de godaste jag vet från det grekiska köket.

Nu till frågan:

Är det någon som har ett bra recept på Saganaki?

Jag vet att det inte är särskilt svårt att tillaga Saganaki. Min fråga handlar väl egentligen om vilken ost en äkta Saganaki innehåller. Efter att ha läst en mängd recept på Saganaki så blir man lite lätt förvirrad. Ibland används vanlig fetaost, ibland nämns ostar som Graveria, Grykere (?) och Kefalotyn.

Jag har ingen aning om ovanstående ostar verkligen är ostar, det kan lika gärna vara något annat. Men namnen nämns i samband med Saganaki.

Så......

Vilken ost ska det vara till Saganaki?

Och vem har receptet på världens godaste Saganaki?

Janne / KALIMERA

  Varna Editera | Svara | Svara med citat | Upp

  Innehåll

  Ämne     Författare     Datum     ID  
 RE: Saganaki inkfish 04-11-01 1
   RE: Saganaki KALIMERA 04-11-01 2
 RE: Saganaki maggnet 04-11-01 3
   RE: Saganaki kari 04-11-01 7
 RE: Saganaki Vanilja 04-11-01 4
   RE: Saganaki inkfish 04-11-01 5
 RE: Saganaki Zanet 04-11-01 6
   RE: Saganaki Eva L 05-11-01 8
 RE: Saganaki Runner 07-11-01 9
 RE: Saganaki Vanilja 07-11-01 10
 RE: Saganaki Peter 07-11-01 11
   RE: Saganaki Zanet 07-11-01 12
       RE: Saganaki Peter 08-11-01 14
 RE: Saganaki Camilla 08-11-01 13
   RE: Saganaki Lofas 08-11-01 15
 RE: Saganaki elbri 05-01-02 16

Hem | Ämnen | Föregående ämne | Nästa ämne

Inlägg i detta ämne

inkfish (1622 posts) E-posta inkfish Privat meddelande till inkfish Användarprofil IP adress
04-11-01, 18:00 (SE)
1. "RE: Saganaki"
Titta på Zanets tips om receptlänk! Där finns ett saganakirecept (som jag nyss frågat om) som bara innebär att ost av sorten kefalotíri steks/friteras i smör och sen äts med citron.

inkfish
- Hitta mig ett blåare hav, så ska jag lämna Grekland

  Ta bort | Varna Editera | Svara | Svara med citat | Upp

KALIMERA (503 posts) E-posta KALIMERA Privat meddelande till KALIMERA Användarprofil IP adress
04-11-01, 18:22 (SE)
2. "RE: Saganaki"
SENAST EDITERAT 04-11-01 AT 18:25 (SE)

(som
>jag nyss frågat om)

Hepp!

Så frågan är alltså om någon vet vilken ost här hemma som är mest lik kefalotíri?

Som inkfish frågade om sekunden innan mig...

Janne / KALIMERA

  Ta bort | Varna Editera | Svara | Svara med citat | Upp

maggnet (284 posts) E-posta maggnet Privat meddelande till maggnet Användarprofil IP adress
04-11-01, 18:49 (SE)
3. "RE: Saganaki"
Mmmm - ostsaganaki, en verklig favorit. När jag väl upptäckte denna rätt åt jag det varje kväll på flera olika restauranger. Och varje gång var det olika; en skiva fetaost vänd i mjöl och lätt stekt i smör; en skiva hård fårost, som flamberades i konjak (Metaxa?)vid bordet och serverades smält, med knapriga kanter och väldigt het; en fast skiva hårdost med grillränder, varm, något seg, men ej smält: det gemensamma var servering med citron och att alla var goda, var och en på sitt sätt.:-9
Här är en länk till ett recept på Tasteline: en variant med fårost panerad i lite mjöl; (det finns ofta grekisk fårost i ostdiskarna)

http://www.tasteline.se/recipe/showRecipe.asp?intChannelID=0&lngRID=3395

Maggnet:-9
-ostomania

  Ta bort | Varna Editera | Svara | Svara med citat | Upp

kari (351 posts) E-posta kari Privat meddelande till kari Användarprofil IP adress
04-11-01, 22:37 (SE)
7. "RE: Saganaki"
Ja, stekt/fritert Saganaki er mums! :-9
Vår favoritt fikk vi på "O Andreas" i Parga, servert med en skvett deilig hvitløksaus! :-9 :-P

Kari

  Ta bort | Varna Editera | Svara | Svara med citat | Upp

Vanilja (244 posts) E-posta Vanilja Privat meddelande till Vanilja Användarprofil IP adress
04-11-01, 20:00 (SE)
4. "RE: Saganaki"
Vad heter den riktihga osten till saganaki, det vet jag inte. men när vi var i Rhodos så frågade jag på vår närmaste butik vad skall jag köpa till att laga saganaki så gav de riktig bra ost och rätten var god. Har köpt halloumi också men det är inte riktigt samma sak men duger. Saganakai kan lagas i grill eller i en vanlig stekpanna.
MVH
Vanilja
  Ta bort | Varna Editera | Svara | Svara med citat | Upp

inkfish (1622 posts) E-posta inkfish Privat meddelande till inkfish Användarprofil IP adress
04-11-01, 20:05 (SE)
5. "RE: Saganaki"
Haloumi duger för mig också, i brist på annat! Särskilt om man panerar den i mjöl och svartpeppar, steker den och äter med citron över. :-9!

inkfish
- Hitta mig ett blåare hav, så ska jag lämna Grekland

  Ta bort | Varna Editera | Svara | Svara med citat | Upp

Zanet (520 posts) E-posta Zanet Privat meddelande till Zanet Användarprofil IP adress
04-11-01, 20:27 (SE)
6. "RE: Saganaki"
Hej!

Har letat igenom mina receptböcker och fick fram följande:

Graviera är en hård ost som liknar kefalograviera. Den tillverkas av komjölk, ibland tillsammans med lite fårmjölk. Är rundpipig, har en mild smak och svag doft. Anses vara en finost.

Kefalograviera är en hård ost gjord på komjölk eller ko- och fårmjölk. Aningen ljusgul grynig ost med lätt pikant smak.

Kefalotiri är en traditionell hård ost som görs av får- och getmjölk. Svagt gulfärgad, rundpipig, väl saltad med en stark doft och smak.

Haloumi är typiskt för Cypern. Tillverkas av får- eller getmjölk.

Ibland när vi blir lite småsugna på något så brukar vi dela en haloumi på längden så att vi får fram i varje fall 4 - 6 skivor/ost. Hetta upp olivolja i en stekpanna och lägg i skivorna och stek på båda sidor. Skiva tomater och stek dem också snabbt. Servera tillsammans med bröd.

Zanet

  Ta bort | Varna Editera | Svara | Svara med citat | Upp

Eva L (614 posts) E-posta Eva%20L Privat meddelande till Eva%20L Användarprofil IP adress
05-11-01, 09:21 (SE)
8. "RE: Saganaki"
Om du inte kan få tag på Kefalotiri så passar svensk lagrad Grevé mycket bra. Förutsatt att du gillar den lite starkare varianten.
Eva
  Ta bort | Varna Editera | Svara | Svara med citat | Upp

Runner (49 posts) E-posta Runner Privat meddelande till Runner Användarprofil IP adress
07-11-01, 13:39 (SE)
9. "RE: Saganaki"
Jag liksom de flesta andra blev väldigt förtjust i Saganaki första gången
som jag åt det. Och jag tycker att de flesta restauranger tillagar den på
sitt eget speciella sätt.

Det kan variera från någon sorts fårost till andra sorters ostar. Jag har
försökt att laga till det med lite olika slags ostar. Jag brukar ta vad jag får
tag på. Men vilken ost som gäller för "original-receptet" vet jag inte, om
det nu finns något sådant.

Men jag tycker det är gott att använda Edamer ost. Brukar lägga osten på
ett eldfast fat. Strö lite färska kryddor över (just nu Oregano från Karpathos)
finhacka lite vitlök som jag lägger på sidorna på osten, och garnerar med
en tunn skiva röd/orange paprika eller tomat (jag brukar ju förstås strö
lite Piri-Piri över också, för att få lite extra drag). Sen in i ugnen tills osten
börjar smälta. Sedan häller jag på lite Cognac och tänder på, när eldsflam-
morna lagt sig är det bara att äta och njuta...

Något vitt Grekisk vin till är ju inte helt fel

Mvh Stefan

  Ta bort | Varna Editera | Svara | Svara med citat | Upp

Vanilja (244 posts) E-posta Vanilja Privat meddelande till Vanilja Användarprofil IP adress
07-11-01, 16:34 (SE)
10. "RE: Saganaki"
Jag skall reda på saganaki, när "vi" öppnar vår kretensisk restaurang i Helsingfors (den 22.11). När jag och 24 andra var på en matlagningsresa i Vamos, fick vi en kväll också saganaki. Och det himla gott, det bästa jag har smakat. Osten var lite gulaktigt, det finns inget annat aä själva osten och jag tror det det mest originala. Osten till Knossos kommer från Kreta, jag skall ta reda på vad heter osten. Det öppnas också en butil på kretensiska varor i Sandvikens saluhall, hoppas det finns ost också. I väntan på härliga tider...
MVH
Vanilja
  Ta bort | Varna Editera | Svara | Svara med citat | Upp

Peter (310 posts) E-posta Peter Privat meddelande till Peter Användarprofil IP adress
07-11-01, 17:28 (SE)
11. "RE: Saganaki"
Det finns olika ostar man kan använda för att göra Saganaki men ska det vara "äkta" ska det vara Kafalotiri, enl. grekiska vänner. Fast det finns tydligen 20 olika sorter av den typen också. Jag har förtvivlat letat efter någon i sverige men inte lyckats. Kontaktade bl a Möllans ost i Malmö för att kolla. Innehavaren letade själv efter Kefalotiri, utan att lyckas, efter att ätit Saganaki på semestern!!!

I sommras fick jag veta att mycket av den Kefalotiri som används nu, kommer från Danmark! Jag trodde det knappt, men fick etiketten, där det framgår att den tillverkas av Arla i Danmark och exporteras till Grekland!

Halloumi, som flera här säger, tycker jag är ett utmärkt substitut. Jag brukar skiva den i ca 1 cm tjocka skivor och steka, nästa fritera, dem i stekpanna. Alltså rätt mycket olja i pannan och hög värme. Ibland panerar jag dem i lite mjöl. Då blir ytan lite mörkare och knaprigare. Om man inte panerar dem ska man torka av skivorna ordentligt innan man stoppar dem i pannan, annars riskerar man att oljan skvätter ordentligt. Utan panering blir ytan lite ljusare och mjukare. Smaksak. Viktigt är dock rikligt med citron till.

Ha en trevlig kväll och smaklig spis

Peter -som letar Saganaki. Tips? Någon?

  Ta bort | Varna Editera | Svara | Svara med citat | Upp

Zanet (520 posts) E-posta Zanet Privat meddelande till Zanet Användarprofil IP adress
07-11-01, 23:15 (SE)
12. "RE: Saganaki"
Peter

Om du bor i Malmö så tror jag att du kan hitta kefalotiri hos Palmyra som ligger på hörnan Kristianstadsgatan/Ängelholmsgatan precis vid Möllevångstorget. Om han inte har så brukar han hjälpa till att ta hem speciella varor till sina kunder.

Berätta gärna om du lyckats få tag på kefalotiri.

mvh / Zanet

  Ta bort | Varna Editera | Svara | Svara med citat | Upp

Peter (310 posts) E-posta Peter Privat meddelande till Peter Användarprofil IP adress
08-11-01, 19:36 (SE)
14. "RE: Saganaki"
Tack för tipset Zanet. Jag bor ca 5 min gångväg från Möllan så detta skall undersökas så fort jag kommer hem igen!

Peter -som är sugen på riktig Saganaki

  Ta bort | Varna Editera | Svara | Svara med citat | Upp

Camilla (6 posts) E-posta Camilla Privat meddelande till Camilla Användarprofil IP adress
08-11-01, 12:15 (SE)
13. "RE: Saganaki"
I Hötorgshallen (Stockholm) finns en butik som säljer feta, oliver, olika baljväxter m.m. Där har dom även en ost som heter Saganaki. Enligt hon som jobbade så skulle den paneras i mjöl och stekas på hög värme. Dom har även Kefalograviera. Men hon tycker man ska använda Saganki.

Om ni har vägarna förbi denna butik så kan jag varmt rekommendera butiken mittemot (som jag tror har samma ägare). Där finns baklava och lite annat sött. Men framför allt så har dom Langitha. Det är en vegetarikt biff gjort på bl.a. kronärtskockor. Den serveras lite uppvärmd i bröd tillsammans med feta, tsatsiki, sambal, tomat och lök för endast 27 kr. Urgod!!


  Ta bort | Varna Editera | Svara | Svara med citat | Upp

Lofas (179 posts) E-posta Lofas Privat meddelande till Lofas Användarprofil IP adress
08-11-01, 19:43 (SE)
15. "RE: Saganaki"

Men framför allt så
>har dom Langitha. Det är
>en vegetarikt biff gjort på
>bl.a. kronärtskockor. Den serveras lite
>uppvärmd i bröd tillsammans med
>feta, tsatsiki, sambal, tomat och
>lök för endast 27 kr.
>Urgod!!


Det där lät ju underbart gott! Jag undrar om det finns något recept på just Langithabiffen?

MVH Lofas

  Ta bort | Varna Editera | Svara | Svara med citat | Upp

elbri (4 posts) E-posta elbri Privat meddelande till elbri Användarprofil IP adress
05-01-02, 17:32 (SE)
16. "RE: Saganaki"
Hejsan!!!

Det ar val så tror jag att en saganaki kan lagas på flera olika satt. Efter ett halvår i grekland och efter att ha atit många olika saganakis så finns det lika många olika ostar som det finns konstiga grekiska bokstaver..*skratt*

nej men jag tror inte det finns någon akta saganaki. Sjalv tycker jag inte om den med fetaost i. Men smaken ar ju olika.

MVH Jeanette

  Ta bort | Varna Editera | Svara | Svara med citat | Upp


Lås | Arkivera | Ta bort

Hem | Ämnen | Föregående ämne | Nästa ämne

 
© KALIMERA - ditt fönster mot GREKLAND