DISKUTERA GREKLAND

"Vinblad till dolmades?"

E-posta detta ämne till en vän
Skrivarvänlig version av detta ämne
Bokmärk detta ämne (Om du är registrerad)
 
Föregående ämne | Nästa ämne 
Konferenser Om Grekland Mat (Protected)
Original inlägg

Maeta (38 posts) E-posta Maeta Privat meddelande till Maeta Användarprofil IP adress
28-05-04, 18:34 (SE)
"Vinblad till dolmades?"
VAR köper jag vinblad till dolmades i Göteborg?

Skall ha dem till imorgon då vi skall ha kalas med grekiskt tema med flera vegetarianer som gäster. Vill inte vara utan dolmades...

Någon som vet?

Hälsningar
Maeta

  Varna Editera | Svara | Svara med citat | Upp

  Innehåll

  Ämne     Författare     Datum     ID  
 RE: Vinblad till dolmades? IngaKarin 29-05-04 1
   RE: Vinblad till dolmades? Mikke 29-05-04 2
       RE: Vinblad till dolmades? karinafp 29-05-04 3
           RE: Vinblad till dolmades? Mikke 29-05-04 4
               RE: Vinblad till dolmades? PO 30-05-04 5
                   RE: Vinblad till dolmades? Mikke 30-05-04 6
           RE: Vinblad till dolmades? Maeta 30-05-04 7
 RE: Vinblad till dolmades? Vanilja 30-05-04 8
   RE: Vinblad till dolmades? chris 30-05-04 9
       RE: Vinblad till dolmades? CamillaN 01-06-04 10
 RE: Vinblad till dolmades? anci 11-07-04 11
 RE: Vinblad till dolmades? Madeleine 04-08-04 12

Hem | Ämnen | Föregående ämne | Nästa ämne

Inlägg i detta ämne

IngaKarin (34 posts) E-posta IngaKarin Privat meddelande till IngaKarin Användarprofil IP adress
29-05-04, 15:54 (SE)
1. "RE: Vinblad till dolmades?"
Hej !

Jag kan inte tipsa dig om var i Gbg., men själv styckefryser jag vinbladen under våren/försommaren, mellan makens ritpapper, till kommande bruk.

Vi har två rankor i trg. som hitintills försörjt oss med vinblad. Druvorna lär visst vänta på sig för de ger en mycket sparsam skörd av gröna och blå druvklasar. Den ena sorten heter visst Regina. Tidigare hade vi dr. Schmittmaiers i växthuset, som producerade hinkvis med söta, kärnfulla, gröna, cyperndruvor , men numera kör vi på friland, utefter vebon´s södervägg.

Kanske kan du hitta en egen leverantör till nästa säsong !? eller plantera din egen stock !?
Håller med dig om att dolmades är gott !

Hälsningar I-K

  Ta bort | Varna Editera | Svara | Svara med citat | Upp

Mikke (866 posts) E-posta Mikke Privat meddelande till Mikke Användarprofil IP adress
29-05-04, 21:40 (SE)
2. "RE: Vinblad till dolmades?"
Hej!
Ursäkta en glad köx-amatör, men MÅSTE det vara vinblad?? Tillför dom nåt särskilt?? Eller är det storleken på bladen som avgör?? Skulle svenska lönnlöv funka??Några andra löv/blad??
Som sagt, bara en enkel fundering...
Mvh,
Mikke
(KfK)
  Ta bort | Varna Editera | Svara | Svara med citat | Upp

karinafp (495 posts) E-posta karinafp Privat meddelande till karinafp Användarprofil ICQ IP adress
29-05-04, 22:44 (SE)
3. "RE: Vinblad till dolmades?"

>Ursäkta en glad köx-amatör, men MÅSTE
>det vara vinblad?? Tillför dom
>nåt särskilt??

Nja... här i Sverige har vi ju sedan Karl XIIs härjningar i Turiket "försvenskat" dolmarna med vitkål i stället, i brist på vinlöv. Det funkar med lättkokt isbergssallat också. Annan färg och storlek, men smaken är helt OK.

Karin
som även har fyllt isbergssallatsdolmar med en blandning av fint tärnad lax, hackad lök och dill som fått mjukstekas tillsammans innan blandningen fylldes i dolmar. Koka sedan dolmarna lätt i vitt vin med en fiskbuljongtärning... inte grekiskt alls, men mums!

  Ta bort | Varna Editera | Svara | Svara med citat | Upp

Mikke (866 posts) E-posta Mikke Privat meddelande till Mikke Användarprofil IP adress
29-05-04, 23:33 (SE)
4. "RE: Vinblad till dolmades?"
Hej!
E´rente fantastiskt ejjentlien, tradition är ständig förändring...på sikt....
Panta rei!
Mvh,
Mikke
(KfK)
  Ta bort | Varna Editera | Svara | Svara med citat | Upp

PO (722 posts) E-posta PO Privat meddelande till PO Användarprofil IP adress
30-05-04, 01:12 (SE)
5. "RE: Vinblad till dolmades?"
SENAST EDITERAT 30-05-04 KL 01:13 (SE)

Panta rei, allting flyter
Pantar ej, tomburk flyter
Panter aj!

//PO
-rätt pantad

  Ta bort | Varna Editera | Svara | Svara med citat | Upp

Mikke (866 posts) E-posta Mikke Privat meddelande till Mikke Användarprofil IP adress
30-05-04, 01:53 (SE)
6. "RE: Vinblad till dolmades?"
PO...
han är riktigt lurig han,
lägger in en och annan rad
skriver inlägg bra minsann..
varje gång blir Vendel glad..

Mikke
(köx-poet..

  Ta bort | Varna Editera | Svara | Svara med citat | Upp

Maeta (38 posts) E-posta Maeta Privat meddelande till Maeta Användarprofil IP adress
30-05-04, 07:51 (SE)
7. "RE: Vinblad till dolmades?"
Tack för tipsen!

Nu fick jag tag på vinblad. En italiens-grekisk delikatessbutik i saluhallen med trevlig innehavare hade blad i saltlake i en vakumförpackning.

Dolmarna höll på att ta knäcken på tidsplaneringen för några flinka grekiska fingrar att rulla med dem hade jag INTE! Så pilligt! Men goda blev de faktiskt om jag får skryta. Färsk mynta från krukan på altanen, ris, vårlök, korinter, citron och pinjenötter i fyllningen. Kokta i vatten, olja och citronsaft. Har dessutom flera kvar i kylen så det blir grekisk lunch idag med.

Isbergssallad går säkert också bra men jag kan tänka mig att den kanske går sönder lättare och den klarar inte 45 min koktid som det skulle vara på dessa dolmar. Får väl experimentera en annan gång.

Synd bara att vädret var så kallt. Vi hade planerat att laga frappe på förra sommarens medhavda kondenserade mjölk. Den är kvar till ett senare tillfälle!

Maeta

  Ta bort | Varna Editera | Svara | Svara med citat | Upp

Vanilja (289 posts) E-posta Vanilja Privat meddelande till Vanilja Användarprofil IP adress
30-05-04, 10:31 (SE)
8. "RE: Vinblad till dolmades?"
Problem med grekiska vinblad är det - har hört "sanningen" i Helsingfors största varuhus - är att grekiska vinblad innehåller så mycket "gift" att de stoppas i tullen. Det är säkert samma orsak om det inte finns att köpa i Sverige heller.
Vi har en burk hemma, köpte på Stockmann i april under grekiska veckan. Det var en annan fabrikant denna gång. Tidigare hade samma varuhus vinblad i stora burkar i sin sortiment men nu vet jag varför det inte finns mera.
Vanilja
  Ta bort | Varna Editera | Svara | Svara med citat | Upp

chris (301 posts) E-posta chris Privat meddelande till chris Användarprofil IP adress
30-05-04, 20:55 (SE)
9. "RE: Vinblad till dolmades?"
SENAST EDITERAT 30-05-04 KL 20:56 (SE)

Jag har hört att man kan använda savoykål. De är dessutom vackra, med fina "nerver".
Har inte provat det själv - har någon annan ?

Chris

  Ta bort | Varna Editera | Svara | Svara med citat | Upp

CamillaN (233 posts) E-posta CamillaN Privat meddelande till CamillaN Användarprofil IP adress
01-06-04, 12:14 (SE)
10. "RE: Vinblad till dolmades?"

Har för mej att jag har sett såna blad på "Moussas orientallivs" i Gamlestan. Där finns MASSA intressanta saker...

"Alexandras" (den grekiska i Saluhallen) kanske också har.
Har för mej om att jag sett där också.

  Ta bort | Varna Editera | Svara | Svara med citat | Upp

anci (28 posts) E-posta anci Privat meddelande till anci Användarprofil IP adress
11-07-04, 19:14 (SE)
11. "RE: Vinblad till dolmades?"
Ja du vet säkert redan, men gå ner till Saluhallen där finns både i lös vikt och i burk. Dom i burk brukar jag skölja av med lite kallt vatten i en sekund, sedan bara att använda.
Har du provar dolmades med citronsås och ris????? Jättegott!
  Ta bort | Varna Editera | Svara | Svara med citat | Upp

Madeleine (70 posts) E-posta Madeleine Privat meddelande till Madeleine Användarprofil IP adress
04-08-04, 11:26 (SE)
12. "RE: Vinblad till dolmades?"
Sent svar men kanske till hjälp för någon annan som skall laga dolmades.

Jag såg att Willys mitt emot ICA Maxi på mölndalsvägen hade vinblad på stora burkar. Tyvärr kommer jag inte ihåg vad de kostade.

Madeleine

  Ta bort | Varna Editera | Svara | Svara med citat | Upp


Lås | Arkivera | Ta bort

Hem | Ämnen | Föregående ämne | Nästa ämne

 
© KALIMERA - ditt fönster mot GREKLAND