Från kokboken "Ett kök i Arkadien" kan jag vidareförmedla detta:Grundprincipen är att man klär botten av en pajform med 4 lager fillodeg, som vart och en penslas med olivolja. Sedan breder man fyllningen över degen och täcker med ytterligare 4 lager. OBS! Översta lagret penslas ordentligt med olja, annars blir den väldigt skör och spricker. Pajen gräddas 30 minuter i 175 grader (50 minuter om fyllningen innehåller ägg).
Nu till förslag på fyllningar, som INTE innehåller spenat. (Förbjudet i vårt hem).
1. Ostfyllning.
Man tager
5 ägg
Ett halvt kilo grevéost tillika lika mycké grekisk feta, riven
Färsk mynta (ett måste!!! förhöjer den kulinariska rätten betydligt) samt peppar.
2. Zucchinifyllning.
Här tager man
1 kilo zucchini i små bitar som man har förvällt
5 rödlökar alternativt 10 scharlottenlökar, rivna eller hackade
(stek grönsakerna tills all vätska försvunnit)
4 ägg
Ett halvt kilo grevé eller grekisk feta
Persilja (mynta) och peppar
3. Purjolök och fetafyllning.
Här ingår
1 kilo purjo
1 dl ris
5 ägg
3 dl yoghurt
3 dl mjölk
300 gram grevé samt lika mycké feta
peppar
Fräs löken och koka riset. Blanda med övriga ingredienser.
4. Gröna-bladfyllning.
Leta reda på
3 liter gröna blad. Till exempel rucola, salladsblad, mangold, maskrosblad, nässlor, rallarrosblad. Ja, tag vad du vill av ätliga blad i naturen. Förväll dem.
200 gram gräslök eller dito purjo.
2 dl olivolja
400 gram riven grekisk feta
Hackad dill och persilja
Detta är ett "kort" kompliment till Arnes tidigare svar.
Väl bekomme och NJUUT!
Birgitta