DISKUTERA GREKLAND

"Kourambiedes-grekiska smörkakor"

E-posta detta ämne till en vän
Skrivarvänlig version av detta ämne
Bokmärk detta ämne (Om du är registrerad)
 
Föregående ämne | Nästa ämne 
Konferenser Om Grekland Mat & Dryck (Skyddad)
Original inlägg

KOURKOUNI (198 posts) E-posta KOURKOUNI Privat meddelande till KOURKOUNI Användarprofil IP adress
25-11-03, 11:19 (SE)
"Kourambiedes-grekiska smörkakor"
Jaa, dom går under både smörkakor och florsockerkakor.


· 0,5 kg. smõr
· 100 gr. Florsocker
· 2 ãgg gulor
· 1 mockarkp. konjak
· 2 koppar hackad mandel
· ca. 0,5 kg. mjõl
· Florsocker

Rör smöret och florsockret riktigt riktigt poröst. Blanda sen i äggulorna ett i taget, konjaken och mandeln. Med mjölet ska degen bli lagom så att det inte klibbar på händerna.
Rulla nu runda små bollar, avlånga fingrar eller ta ut med pepparkaksmått och grädda dessa i 175 grader ca. 15 minuter.

Rulla sedan dessa i florsocker så att dom mer eller mindre drunknar i sockret. Blir det svårt att få sockret att fastna så kan man stänka lite,lite vatten på dom. Här nere stänker vi dom med lite rosenvatten.

I riktiga recepten sägs det att man även ska ha i askvatten. Dvs. att man ska ha aska i lite vatten och låta det sjunka till botten och använda vattnet sen. Men oj vad vi slopade det.

Nu kan ni lägga upp även dessa i en ostkupa eller liknande och plasera brevid melomakarona som kanske redan står på bordet. Se till att sila mycket florsocker på dom.

Lycka till!

  Varna Editera | Svara | Svara med citat | Upp

  Innehåll

  Ämne     Författare     Datum     ID  
 RE: Kourambiedes-grekiska smörkakor Zanet 25-11-03 1
   RE: Kourambiedes-grekiska smörkakor KOURKOUNI 25-11-03 2
       RE: Kourambiedes-grekiska smörkakor Zanet 25-11-03 3
           RE: Kourambiedes-grekiska smörkakor KOURKOUNI 25-11-03 4
               RE: Kourambiedes-grekiska smörkakor KOURKOUNI 25-11-03 5
                   RE: Kourambiedes-grekiska smörkakor Zanet 25-11-03 6
                       RE: Kourambiedes-grekiska smörkakor KOURKOUNI 25-11-03 7

Hem | Ämnen | Föregående ämne | Nästa ämne

Inlägg i detta ämne

Zanet (767 posts) E-posta Zanet Privat meddelande till Zanet Användarprofil ICQ IP adress
25-11-03, 11:51 (SE)
1. "RE: Kourambiedes-grekiska smörkakor"
TACK Kourkouni både för Melomakarona och Kourabiedes!

De här båda kakorna är inte svåra att göra, men det är en hel del pysslande som dock ger bra lön för mödan och väl värda ett försök.

Tipset om att stänka på rosenvatten ska jag prova eftersom jag alltid har problem med att florsockret inte vill fastna ordentligt och precis som du säger så är ska det vara rikligt av den varan.

När du nu ändå är i farten så är jag väldigt nyfiken på hur du gör nyårskakan "Vassilopita" för här har jag stött på många varianter.

Zanét

  Ta bort | Varna Editera | Svara | Svara med citat | Upp

KOURKOUNI (198 posts) E-posta KOURKOUNI Privat meddelande till KOURKOUNI Användarprofil IP adress
25-11-03, 12:11 (SE)
2. "RE: Kourambiedes-grekiska smörkakor"
Jaa du, det var en rolig fråga!
Det beror helt på vart jag firar nyår någonstans. Är det med min ena svägerska så blir Vasilopitan en tårta i from av en klocka som slår tolv tex. för hennes son fyller år då.
Min svärmor gör en ostpita och lägger en "flouri" i den, som hon sen bjuder på under hennes namnsdag hemma (eller här då jag också har en Vasilis).
Annars så blir det en tsoureki rent av med antingen citronskrap eller μαχλέπι (kommer inte på det på svenska just nu).
Vad är det du tänkte på?

Lena

  Ta bort | Varna Editera | Svara | Svara med citat | Upp

Zanet (767 posts) E-posta Zanet Privat meddelande till Zanet Användarprofil ICQ IP adress
25-11-03, 14:12 (SE)
3. "RE: Kourambiedes-grekiska smörkakor"
Det var nog tsourékia (vetebröd) som jag tänkte på. I vår Vassilopita har vi i masticha / μαστίχα ), d v s naturtuggummi samt Metaxa.

Flourí (ungefär som vår mandel i gröten) använder vi också och här använder vi ett drachmermynt som göms inne i degen innan den gräddas.

Zanét

  Ta bort | Varna Editera | Svara | Svara med citat | Upp

KOURKOUNI (198 posts) E-posta KOURKOUNI Privat meddelande till KOURKOUNI Användarprofil IP adress
25-11-03, 15:23 (SE)
4. "RE: Kourambiedes-grekiska smörkakor"
Den tsourekin jag gör är den som även kallas "Πολίτικη Βασιλόπιτα". Dvs. med ingredienserna:

1,25 kg. mjöl
350 gr. smör
5 dl. socker
2,5 dl. mjölk
8 st. ägg
3 msk. torrjäst
1 msk. μαχλέπι
lite salt

Är det kanske liknande dina recept? Det finns ju tusen olika vis att göra Vasilopita på också och likaså där är det inget som är varken rätt eller fel.

Lena

  Ta bort | Varna Editera | Svara | Svara med citat | Upp

KOURKOUNI (198 posts) E-posta KOURKOUNI Privat meddelande till KOURKOUNI Användarprofil IP adress
25-11-03, 15:27 (SE)
5. "RE: Kourambiedes-grekiska smörkakor"
Gömmer ni fortfarande drachmermynt i eller är det Euro numera?????

Lena

  Ta bort | Varna Editera | Svara | Svara med citat | Upp

Zanet (767 posts) E-posta Zanet Privat meddelande till Zanet Användarprofil ICQ IP adress
25-11-03, 15:36 (SE)
6. "RE: Kourambiedes-grekiska smörkakor"
Här kör vi i alla fall med en 100-drachmer som vårdas ömt, tas fram, putsat och används som flourí, därefter hamnar den i sin lilla ask igen tills nästa nyår

När vi nu ändå är inne på ämnet Vassilopita så är jag lite nyfiken (alltid) hur ni dekorerar den? Tidigare år har vi hittat någon grön kvist som dekorerats med husets pengar och smycken, men fr o m i år kan vi stoltsera med ett litet olivträd som förhoppningsvis ska överleva min ömma skötsel Enligt traditionen delas kakan sedan upp i så många delar som det finns familjemedlemmar + en del till huset.

Zanét

  Ta bort | Varna Editera | Svara | Svara med citat | Upp

KOURKOUNI (198 posts) E-posta KOURKOUNI Privat meddelande till KOURKOUNI Användarprofil IP adress
25-11-03, 18:22 (SE)
7. "RE: Kourambiedes-grekiska smörkakor"
Jag gör inga större saker runt min Vasilopita mer är ett rött band omkring och dekoration innan gräddningen med mandel i olika varianter.
En glasyr kanske jag gör också när jag har lust. Men efter så mycket glasering av pepparkakor så brukar humöret inte finnas med längre. Sen har jag namnsdagskalas här 1:a januari så det är så mycket annat att göra.

Först ska ju en bit skäras för det nya året som sen följs av Kristus bit. Efter det så är det för huset och sen familjemedlemmarna. Och efter konstens alla regler så ska det först ristas in ett korstecken tre gånger innan det börjar skäras i den.

Lena

  Ta bort | Varna Editera | Svara | Svara med citat | Upp


Lås | Arkivera | Ta bort

Hem | Ämnen | Föregående ämne | Nästa ämne

 
© KALIMERA - ditt fönster mot GREKLAND