DISKUTERA GREKLAND

"Melomakarona - Grekiska honungskakor"

E-posta detta ämne till en vän
Skrivarvänlig version av detta ämne
Bokmärk detta ämne (Om du är registrerad)
 
Föregående ämne | Nästa ämne 
Konferenser Om Grekland Mat & Dryck (Skyddad)
Original inlägg

Zanet (771 posts) E-posta Zanet Privat meddelande till Zanet Användarprofil ICQ IP adress
25-11-03, 10:02 (SE)
"Melomakarona - Grekiska honungskakor"
Här kommer mitt bidrag till Melomakarona

MELOMAKARONA - GREKISKA HONUNGSKAKOR
efter ett grundrecept från Smyrna

Ugnsvärme cirka 160 grader (medelvarm ugn) cirka 30 minuter

1, INGREDIENSER TILL DEGEN

900 gram fint vetemjöl
225 gram socker
2 dl konjak, helst Metaxa
2 dl fruktsaft från pressad apelsin
4 dl olivolja
rivet skal från en apelsin
2 teskedar bakpulver
1 tesked bikarbonat (soda)
2 dl krossade valnötter
(lite kanel)

2, INGREDIENSER TILL SOCKERLAGEN

4 dl honung, helst den grekiska tunnflytande (sirapsform), bl a i ”arabbutikerna”
4 dl socker
4 dl vatten

1, SÅ HÄR GÖR DU DEGEN

A, Blanda ihop olivolja, konjak, apelsinsaft, socker och apelsinskal.
B, Blanda vetemjöl, bikarbonat (soda) och bakpulver.
C, Sikta ner vetemjölsblandningen i vätskan.

* Sätt på ugnen med en temperatur på cirka 160 grader (medelvarm ugn)
* Blanda nu ihop degen som när den är färdig ska kännas rätt så oljig.
* Forma kakorna i lagom stora rektanglar.
* Lägg kakorna på bakplåtar med bakplåtspapper på.
* Grädda kakorna i mitten av ugnen cirka 30 minuter.
* Ta ut kakorna och låt dem ligga kvar på bakplåten, låt vila en liten stund.

2, SÅ HÄR GÖR DU SOCKERLAGEN

Blanda ihop honung, socker och vatten i en stor ordentlig kastrull. Låt lagen koka upp sakta. Rör då och då.

Sänk ner några kakor åt gången i den heta lagen och låt dem ligga där och dra sig en liten stund, vänd dem då och då så att lagen tränger in ordentligt. Observera att lagen inte ska svalna av under proceduren. Ta upp kakorna och lägg tillbaka dem igen på plåten (blir rejält kladdigt).

När alla kakorna varit i lagen en omgång – gör om samma procedur igen med samtliga. Ta upp dem på plåten igen pudra över lite kanel samt strö över lite hackade valnötter.

VOILÁ

Förvara Melomakarona på svalt ställe, dock inte kylskåpskallt.
Om du staplar kakorna så lägg smörgås-/bakplåtspapper emellan för annars klibbar de ihop ordentligt. Kakorna håller minst 2 – 3 veckor i rätt förvaring och blir nästan bara godare med tiden.

Zanét

  Varna Editera | Svara | Svara med citat | Upp

  Innehåll

  Ämne     Författare     Datum     ID  
 RE: Melomakarona - Grekiska honungs... KOURKOUNI 25-11-03 1
 RE: Melomakarona - Grekiska honungs... Zanet 25-11-03 2
   RE: Melomakarona - Grekiska honungs... KOURKOUNI 25-11-03 3
       RE: Melomakarona - Grekiska honungs... KOURKOUNI 25-11-03 4
           RE: Melomakarona - Grekiska honungs... Zanet 25-11-03 5
               RE: Melomakarona - Grekiska honungs... KOURKOUNI 25-11-03 6
               RE: Melomakarona - Grekiska honungs... Marianne 25-11-03 7
                   RE: Melomakarona - Grekiska honungs... pannapo 26-11-03 8
                       RE: Melomakarona - Grekiska honungs... Zanet 26-11-03 9

Hem | Ämnen | Föregående ämne | Nästa ämne

Inlägg i detta ämne

KOURKOUNI (198 posts) E-posta KOURKOUNI Privat meddelande till KOURKOUNI Användarprofil IP adress
25-11-03, 10:50 (SE)
1. "RE: Melomakarona - Grekiska honungskakor"
Så här ser mitt recept ut.


MELOMAKARONA

6dl. Olja
2dl. Apelsinjucie
2dl. Socker
0,5msk.nejlika
0,5msk. Kanel
1pkt. Bakpulver dvs. 20 gr.
ca. 1,5kg. Mjõl

Sirap
2glas socker
2glas vatten
2glas honung

Jag blandar ihop ingredienserna på ungefär samma sätt men när kakorna kallnat så lägger jag dom i plåtar och slevar på kokande sirapen så dom får stå och dra för att sen vändas efter en timme eller så. Men som ska gärna ha en plåt ovanför så att det inte kallnar för fort.

Lena

  Ta bort | Varna Editera | Svara | Svara med citat | Upp

Zanet (771 posts) E-posta Zanet Privat meddelande till Zanet Användarprofil ICQ IP adress
25-11-03, 11:41 (SE)
2. "RE: Melomakarona - Grekiska honungskakor"
TILLÄGG!

Glömde i all hast ange att de krossade valnötterna ska blandas in i degen.

Zanét

  Ta bort | Varna Editera | Svara | Svara med citat | Upp

KOURKOUNI (198 posts) E-posta KOURKOUNI Privat meddelande till KOURKOUNI Användarprofil IP adress
25-11-03, 12:17 (SE)
3. "RE: Melomakarona - Grekiska honungskakor"
Men Zanet!
Vart har du hittat det receptet? Det låter alldeles för mycket med att ha valnötter I kakorna också, tycker jag. Ovanpå ska det va lagom mycket, men inuti????????????????????

Lena

  Ta bort | Varna Editera | Svara | Svara med citat | Upp

KOURKOUNI (198 posts) E-posta KOURKOUNI Privat meddelande till KOURKOUNI Användarprofil IP adress
25-11-03, 12:23 (SE)
4. "RE: Melomakarona - Grekiska honungskakor"
Hmm, en fråga till!
Är dina melomakarona mycket ljusa i färgen? Med tanke på att du inte har någon som helst krydda som kanel och nejlika i.
Mitt recept på fyllda melomakarona är ljusa i färgen på degen men har kanel i som ger en julsmak. Har du verkligen inget sånt i????

Lena

  Ta bort | Varna Editera | Svara | Svara med citat | Upp

Zanet (771 posts) E-posta Zanet Privat meddelande till Zanet Användarprofil ICQ IP adress
25-11-03, 13:57 (SE)
5. "RE: Melomakarona - Grekiska honungskakor"
>>Men Zanet!
Vart har du hittat det receptet? Det låter alldeles för mycket
med att ha valnötter I kakorna också, tycker jag. Ovanpå ska det va lagom mycket, men inuti????????????????????
Lena >>

Hej Lena!

Jag har tre olika recept på Melomakarona och jag har testat alla tre och visst finns det variationer med/utan kryddnejlika och/eller kanel, rivna apelsinskal likaväl som det finns med/utan krossade valnötter i degen. Samtliga har blivit väldigt lyckade och efterfrågan har varit större än tillgången

På frågan om de är ljusare till färgen så tycker jag inte det om jag jämför bilder på dito kakor, utan jag har fått samma färg..

Zanét

  Ta bort | Varna Editera | Svara | Svara med citat | Upp

KOURKOUNI (198 posts) E-posta KOURKOUNI Privat meddelande till KOURKOUNI Användarprofil IP adress
25-11-03, 15:11 (SE)
6. "RE: Melomakarona - Grekiska honungskakor"
Nu borde jag kanske berätta att det är ju så att jag inte äter dessa (eller några andra) sötverk så jag vill eller ska inte påpeka att det ena eller det andra är rätt eller godare.
Jag fastnade på detta recept pga. att mina fem jurymedlemmar (söner) hemma vill ha just dessa. Likaså släkt och vänner föredrar just mina melomakarona.
Men alla sätt är rätt!

Själv skriker jag bara efter jullukten som sprids av kanel och nejlika när dom badar i honungslukten!!!!!!!!! Underbart!

Lena

  Ta bort | Varna Editera | Svara | Svara med citat | Upp

Marianne (659 posts) E-posta Marianne Privat meddelande till Marianne Användarprofil IP adress
25-11-03, 22:04 (SE)
7. "RE: Melomakarona - Grekiska honungskakor"
Jag vill VARMT rekommendera Zanets melomakarona underbart goda julkakor som jag var den lycklige ägaren av förra året . I år ska jag försöka baka dom själv.

Förra året fick jag också några jättegoda "direktimporterade" melomakarona-kakor hitflugna från Grekland , och bara av den anledningen smakade de också himmelskt! MEN, om sanningen ska fram, så var det Zanets kakor som KRÄVDE att vi fick receptet. Och det ska provas i år!

Marianne

  Ta bort | Varna Editera | Svara | Svara med citat | Upp

pannapo (20 posts) E-posta pannapo Privat meddelande till pannapo Användarprofil IP adress
26-11-03, 02:32 (SE)
8. "RE: Melomakarona - Grekiska honungskakor"
Tack för recepten! Undrar bara...ungefär hur stora är "lagoma" kakbitar? Är det mäktiga godbitar eller smaskar man i sig en ruta på 10x10 cm?

Anna

  Ta bort | Varna Editera | Svara | Svara med citat | Upp

Zanet (771 posts) E-posta Zanet Privat meddelande till Zanet Användarprofil ICQ IP adress
26-11-03, 05:03 (SE)
9. "RE: Melomakarona - Grekiska honungskakor"
>
>Är det mäktiga godbitar eller smaskar
>man i sig en ruta
>på 10x10 cm?

Om du mot förmodan skulle sätta i dig en bit om 10 x 10 cm så lär du nog inte orka mycket efteråt Gör de någorlunda rektangelformade på cirka 6 - 7 x 3 - 4 cm. De är otroligt mäktiga.

Zanét


  Ta bort | Varna Editera | Svara | Svara med citat | Upp


Lås | Arkivera | Ta bort

Hem | Ämnen | Föregående ämne | Nästa ämne

 
© KALIMERA - ditt fönster mot GREKLAND