Här kommer mitt bidrag till Melomakarona 
MELOMAKARONA - GREKISKA HONUNGSKAKOR
efter ett grundrecept från Smyrna
Ugnsvärme cirka 160 grader (medelvarm ugn) cirka 30 minuter
1, INGREDIENSER TILL DEGEN
900 gram fint vetemjöl
225 gram socker
2 dl konjak, helst Metaxa
2 dl fruktsaft från pressad apelsin
4 dl olivolja
rivet skal från en apelsin
2 teskedar bakpulver
1 tesked bikarbonat (soda)
2 dl krossade valnötter
(lite kanel)
2, INGREDIENSER TILL SOCKERLAGEN
4 dl honung, helst den grekiska tunnflytande (sirapsform), bl a i ”arabbutikerna”
4 dl socker
4 dl vatten
1, SÅ HÄR GÖR DU DEGEN
A, Blanda ihop olivolja, konjak, apelsinsaft, socker och apelsinskal.
B, Blanda vetemjöl, bikarbonat (soda) och bakpulver.
C, Sikta ner vetemjölsblandningen i vätskan.
* Sätt på ugnen med en temperatur på cirka 160 grader (medelvarm ugn)
* Blanda nu ihop degen som när den är färdig ska kännas rätt så oljig.
* Forma kakorna i lagom stora rektanglar.
* Lägg kakorna på bakplåtar med bakplåtspapper på.
* Grädda kakorna i mitten av ugnen cirka 30 minuter.
* Ta ut kakorna och låt dem ligga kvar på bakplåten, låt vila en liten stund.
2, SÅ HÄR GÖR DU SOCKERLAGEN
Blanda ihop honung, socker och vatten i en stor ordentlig kastrull. Låt lagen koka upp sakta. Rör då och då.
Sänk ner några kakor åt gången i den heta lagen och låt dem ligga där och dra sig en liten stund, vänd dem då och då så att lagen tränger in ordentligt. Observera att lagen inte ska svalna av under proceduren. Ta upp kakorna och lägg tillbaka dem igen på plåten (blir rejält kladdigt).
När alla kakorna varit i lagen en omgång – gör om samma procedur igen med samtliga. Ta upp dem på plåten igen pudra över lite kanel samt strö över lite hackade valnötter.
VOILÁ 
Förvara Melomakarona på svalt ställe, dock inte kylskåpskallt.
Om du staplar kakorna så lägg smörgås-/bakplåtspapper emellan för annars klibbar de ihop ordentligt. Kakorna håller minst 2 – 3 veckor i rätt förvaring och blir nästan bara godare med tiden.
Zanét