Hej Marine,En kul grej inne i Chania är att besöka marknaden som är inrymd i en stor byggnad öster om Platia 1886, som är ändhållplats för bussen. Gå så här: när man kliver av bussen, håll till vänster utmed Platia 1886 tills ni kommer till en starkt trafikerad gata som heter Gianari. Gå den gatan (Gianari) åt höger och följ den tills ni kommer till ett öppet torg på vänster sida - där är det.
Jag föreslår att ni går dit en morgon/förmiddag eftersom de stänger ganska tidigt. Vad finns där då? Jo, bland annat ost som man gör saganaki av. Tjejen som expedierade mig berättade att den fanns i tre olika inläggningar av salt. Den saltaste varianten var den torraste. Själv föredrog jag lightvarianten som blev krämig.
En uppsjö av oliver, kryddor, frukt, grönsaker, raki ja allt i matväg. Om man ska ut på picnic är det perfekt att börja här. Priserna på marknaden var en aning högre än om man hittade en vanlig supermarket, men utbudet var desto större.
Inne i Chania finns det en juvelerargata och lädergata. De säger att priserna ska vara billigare p g a konkurransen mellan de olika affärsidkarna, men det vet jag inte. Läder var i alla fall prisvärt 1999 då jag senast var där. Bl a sandaler.
Lädergatan heter Skridlof (löper parallellt med Gianari)
När man är trött på tavernornas vanliga utbud så kan jag varmt rekommendera en krog inne i Chania som heter "Tamam" adress:
Zambeliou 49 (parallellgata med hamnpromenaden) öppen 1300-0030, tel: (0821) 96080. Jag tror det är en turk-grekisk restaurant. Den är inte "flashig" med uteservering mm, utan består av mycket spartansk inredning. Man går en halvtrappa ned och tänker: Kan det här vara mysigt? Men, jag lovar mat kan de laga!
Det var bland det godaste jag ätit i Grekland. Bl a så har dom en rätt som heter något på "Hinkin....." som består av styckad kyckling som låg på en bädd av tomat, en sås över kryddad med ingefära och ev kanel (???) samt gratinerad med aubergine-mos runt om. Nej, den var inte starkt kryddad ... Doppade provt bröd i såsen. Jag tycker det var en höjdarrätt och stor var den också. Med retsina till.
I den regionen tillverkas en retsina på halvli8ters flaskor med kapsyl. Kan också rekommenderas! God. Prova den.
När man talar om Kreta, så är det många som säger att hela ön är en jätteturistfälla. Men det är inte sant! Naturligtvis inriktas det på oss turister som bor utmed pärlbandet av byar längs Chania-kusten.
Men bortom allfarvägen så finns smultronställen. Upptäck dom själv. Man kan t ex ta bussen upp mot Lefka Ori´s småbyar, och det behöver inte vara så långt upp, och gå på en lokal taverna en kväll,, få kika in i köket för att se på kvällens utbud.
Om timmen blivit sen och bussförbindelserna slutat gå kan man alltid ta en taxi hem. (Som man kanske förbeställt innan)
Ja, Kreta har mycket att bjuda på. Och det drar hela tiden i restarmen ....
Kram från Chris