Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Melomakarona. Grekiska honungskakor.




Ingredienser till degen
6dl. Olja
2dl. Apelsinjuice
2dl. Socker
0,5msk.nejlika
0,5msk. Kanel
1pkt. Bakpulver dvs. 20 gr.
ca. 1,5kg. Mjöl
Sirap
2glas socker
2glas vatten
2glas honung

Så här gör du degen
- Blanda ihop olivolja, konjak, valnötter, apelsinsaft, socker och apelsinskal
- Blanda vetemjöl, bikarbonat (soda) och bakpulver
- Sikta ner vetemjölsblandningen i vätskan

- Sätt på ugnen med en temperatur på cirka 160 grader (medelvarm ugn)
- Blanda nu ihop degen som när den är färdig ska kännas rätt så oljig
- Forma kakorna i lagom stora rektanglar
- Lägg kakorna på bakplåtar med bakplåtspapper på
- Grädda kakorna i mitten av ugnen cirka 30 minuter
- Ta ut kakorna och låt dem ligga kvar på bakplåten, låt vila en liten stund

Ingredienser till sockerlagen
- 4 dl honung, helst den grekiska tunnflytande (sirapsform)
- 4 dl socker
- 4 dl vatten

Så här gör du sockerlagen
- Blanda ihop honung, socker och vatten i en stor ordentlig kastrull. Låt lagen koka upp sakta. Rör då och då.

Så här gör du resten
Sänk ner några kakor åt gången i den heta lagen och låt dem ligga där och dra sig en liten stund, vänd dem då och då så att lagen tränger in ordentligt. Observera att lagen inte ska svalna av under proceduren. Ta upp kakorna och lägg tillbaka dem igen på plåten (blir rejält kladdigt).
När alla kakorna varit i lagen en omgång - gör om samma procedur igen med samtliga. Ta upp dem på plåten igen pudra över lite kanel samt strö över lite hackade valnötter.

Receptet är inskickat av: Zanét

 

Fler recept på grekisk mat »






HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera