DISKUTERA GREKLAND

"Hur gör man frappe???"

E-posta detta ämne till en vän
Skrivarvänlig version av detta ämne
Bokmärk detta ämne (Om du är registrerad)
 
Föregående ämne | Nästa ämne 
Konferenser Om Grekland Dryck (Protected)
Original inlägg

luffaren (114 posts) E-posta luffaren Privat meddelande till luffaren Användarprofil IP adress
10-02-04, 11:46 (SE)
"Hur gör man frappe???"
Hej alla kalimerar, jag undrar hur man gör en äkta frappe. Kan man över huvud taget göra en sådan i Sverige? Jag blev nämligen förälskad i denna kalla kaffedryck i somras.

Måste man ha speciellt kaffe?

När jag var i Grekland i somras såg jag att man kunde köpa något slags frappe-set på olika supermarkets.

Jaja, nu är jag tacksam på tips om hur man gör frappe, ingredienser och recept.

Mvh / Luffaren...

  Varna Editera | Svara | Svara med citat | Upp

  Innehåll

  Ämne     Författare     Datum     ID  
 RE: Hur gör man frappe??? Mixelite 10-02-04 1
 RE: Hur gör man frappe??? CamillaN 10-02-04 2
 RE: Hur gör man frappe??? Wilda 13-02-04 3

Hem | Ämnen | Föregående ämne | Nästa ämne

Inlägg i detta ämne

Mixelite (155 posts) E-posta Mixelite Privat meddelande till Mixelite Användarprofil IP adress
10-02-04, 11:56 (SE)
1. "RE: Hur gör man frappe???"
>Hej alla kalimerar, jag undrar hur
>man gör en äkta frappe.

Favorittdrikken min

>Kan man över huvud taget
>göra en sådan i Sverige?

Åjada!

>Måste man ha speciellt kaffe?

Pulverkaffe. Den jeg har funnet her i Norge som fungerer best, er Nescafe redcup.

>När jag var i Grekland i
>somras såg jag att man
>kunde köpa något slags frappe-set
>på olika supermarkets.

Tenker du på de boksene der man bare skal tilsette vann? De har jeg aldri forsøkt. Dersom noen andre har; hvordan smaker de?

>Jaja, nu är jag tacksam på
>tips om hur man gör
>frappe, ingredienser och recept.

For å få frappeen til å skumme, kan man enten bruke en shaker(f.eks tupperware sin), eller en visp egnet til å lage skum. Selv har jeg investert i en milkshakemaskin fra princess.

Det man trenger er; 1-2 ts pulverkaffe, kaldt vann, melk/sukker etter smak, isbiter og sugerør.

rist/visp pulverkaffe og evt. sukker med litt vann (~1dl) til det blir et tykt skum. Tilsett melk og isbiter etter smak og etterfyll evt. med mer vann for å få et fullt glass.

Dytt nedi et sugerør og nyt

Marianne

Ps! Frappe har vært diskutert på Kalimera tidligere. Bruk søkefunksjonen så finner du mer.

  Ta bort | Varna Editera | Svara | Svara med citat | Upp

CamillaN (132 posts) E-posta CamillaN Privat meddelande till CamillaN Användarprofil IP adress
10-02-04, 13:10 (SE)
2. "RE: Hur gör man frappe???"
SENAST EDITERAT 10-02-04 KL 13:46 (SE)


Jag tycker det blir bäst genom att ta 2 tsk frappékaffe, socker efter smak (jag tar ca 1 tsk), ca 1 dl vatten och mixar det med en handstavsmixer, häller över det i ett glas och fyller på med vatten och mjölk (om man vill ha)......då blir det sådär riktigt härligt krämigt.
"Frappé métrio me gála" (medium med mjölk) blir detta alltså.

(Hur ska jag säga...rör mixerstaven ganska nära botten, drar man den för mycket upp och ner mot ytan så blir det inte så krämigt utan mera luftigt skum.)

Frappékaffe finns i vissa utländska affärer eller i saluhall där jag hittat, då är det Nescafé i plåtburk som är lite "kornigt" som vårt snabb/nescafé.

Allra godast blir det om du går in när du är i grekland i kaffeaffärer (krydd, kak & div.affärer kan också ha) och köper färdigmalt frappékaffe i "pulver"form. Då tycker jag man får fram den smak som är mest lik den i Grekland.
För 400 gram har jag gett ca 9-10 €, men det är det värt.
Lycka till!!

  Ta bort | Varna Editera | Svara | Svara med citat | Upp

Wilda (96 posts) E-posta Wilda Privat meddelande till Wilda Användarprofil IP adress
13-02-04, 09:44 (SE)
3. "RE: Hur gör man frappe???"
Bästa kaffet att använda är Nescafé classic, (det är det som oftast används i Grekland). Det är svårt att få tag på i Sverige men finns ibland i utländska butiker. Bor du i Malmö? Då finns det att köpa i Grekiska livsmedelsbutiken vid Möllevångstorget.

Jag köper alltid med mig lite kaffe från Grekland. Ibland även mjölk (noynoy i småförpackning), för denna mjölk smakar som den ska i frappén. Tyvärr tycker jag inte att det smakar likadant ändå. Men det kanske är som ouzon och retsinan. Det smakar liksom bäst på plats...

/anna

  Ta bort | Varna Editera | Svara | Svara med citat | Upp


Lås | Arkivera | Ta bort

Hem | Ämnen | Föregående ämne | Nästa ämne

 
© KALIMERA - ditt fönster mot GREKLAND